Kees de Haan is 25 jaar keurslager
In 2021 vierde Keurslagerij de Haan het 80-jarig bestaan van het familiebedrijf. Dit jaar is de beurt aan Kees de Haan die als derde generatie 25 jaar eigenaar is van de slagerij. In 2000 nam hij de zaak over van vader Kees en werd het een keurslagerij. We blikken terug op zijn tijd in het Streekhof.
De overname was een mooi moment voor Kees om zich aan te sluiten bij de keurslagers. Waar zijn vader nog erg graag zijn eigen ding deed, zag Kees de voordelen. “Als je niet bij een beroepsvereniging bent aangesloten, zit je toch een beetje op een eiland. Dat wilde ik niet meer. Als keurslager krijgt je begeleiding bij promotie, inrichting van je winkel en vooral keuringen. Je bent niet zomaar keurslager, moet aan strenge eisen voldoen op het gebied van je aanbod, hygiëne, verzorging van je winkel en de huisstijl. Het zegt veel over de kwaliteit die je levert.”
Luxe en culinair
Sinds Kees junior in 2000 de zaak officieel van zijn vader Kees overnam, is het slagersvak enorm veranderd. ‘Je ziet een duidelijke verschuiving van slager naar kok. Vroeger was het zwaar en grof werk, tegenwoordig houden we ons bezig met wat culinair is en gaan we milieubewust met de productie en consumptie van vlees om. Mensen gaan bewuster om met voeding. Het biedt kansen. Voor vegetarisch vlees moet je niet bij ons zijn. De tendens is niet meer elke dag vlees te eten, maar als we het doen dan doen we het goed.”
Explosieve groei
In 2014 kreeg de winkel aan de ‘voorkant’ een nieuwe uitstraling, in 2020 was de werkplaats aan de beurt. Er werd 30 m2 aangebouwd en er kwamen grote koelingen bij die aan de nieuwe normen van de slagersbranche voldoen. Ook kwam het voorverpakkingsmeubel erbij met een breed aanbod aan verse kant-en-klaar maaltijden. Daarmee sprongen ze goed in op de behoefte aan gemak.
“In de laatste vijf jaar is de verkoop van vleesproducten explosief gestegen. Vooral de luxe producten zoals biefstuk, entrecote, ribeye en vlees voor op de Blacks Bastard. Je merkt echt dat de waardering voor thuis koken is gegroeid. Ook de kant-en-klaar maaltijden, belegde broodjes en het gevulde stokbrood zijn populair. Als ook de hapjespan.”
Passage en poelier
“Fase 5 van de uitbreiding van het Streekhof; de passage met de uitgang naar het parkeerterrein bij de Aldi is een gouden zet geweest. Voorheen zaten we toch een beetje in een dooie hoek, nu hebben we een gezellig pleintje voor de deur en lopen mensen via de ingang zo langs ons winkel. Dat heeft een positief effect op onze omzet. En dat doe ik samen met mijn team van 27 mensen en mijn maat Nico Jonk. Al 35 jaar runt hij de poeliersafdeling en sinds 2015 zitten we samen in dezelfde winkel. Ook dat was een gouden zet. We versterken elkaar en hij heeft een extra stuk gezelligheid gebracht.”

Grote en kleine klanten
Hoe mooi ook de inrichting en omgeving, het succes valt of staat met de klanten, weet ook Kees. “Je bouwt in 25 jaar een mooie relatie op met de vaste klanten. We hebben grootverbruikers, maar bijvoorbeeld ook een dame van 80 jaar die al jaren elke week komt voor een paar halve onsjes. Dat vind ik zo mooi, ook zij verdient onvoorwaardelijke aandacht. Ik ben enorm dankbaar voor iedere klant. Ze zijn allemaal een stukkie familie voor me.”
Vierde generatie
Op naar 100 jaar Slagerij de Haan? Kees ziet het wel zitten. Na drie generaties succes is de kans aanwezig dat ook een vierde generatie in de voetsporen van vader, opa en overopa stapt. Kees jr. heeft vier zoons. Drie van hen staan op de werkvloer, zoon Jesper werkt fulltime. Kees: “Zou prachtig zijn als hij de zaak overneemt. Dan kan ik langzaam afbouwen en hem vooruit helpen, net zoals vader Kees dat voor mij deed. Hij wordt dan de vierde generatie in de zaak, dat is toch mooi!”
Over het familiebedrijf
Keurslagerij de Haan is een echt familiebedrijf. In 1942 startte Harry de Haan, de opa van Kees, aan de Zesstedenweg 241. Zes jaar later betrokken ze een pand verderop, nummer 111. Hij had al ervaring op het slachthuis en zette het slachten door in eigen beheer. De slagerswinkel aan de weg was vooral het domein van zijn vrouw. Het echtpaar zette daarmee een beroepstraditie in gang die tot de dag van vandaag voortduurt. Kees senior is 82 jaar. Hij slachtte niet meer zelf, maar werkte tot op hoge leeftijd nog regelmatig in de slagerij. Kees junior (52) nam de zaak in 2000 over.