Wereldwinkel Stede Broec bestaat 40 jaar

Maar liefst 40 vrijwilligers zet- ten zich in voor Wereldwinkel Ste- de Broec. Annie van der Gulik (68) sloot zich in 2004 aan bij het toen bestaande team. Dit jaar viert de winkel het 40-jarig jubileum. Tijd voor een blik op de vele verhalen van deze wereldse cadeauwinkel
Annie winkelde altijd al graag bij de Wereldwinkel en draagt graag haar steenje bij.


Wij vinden het belangrijk om de mensen in ontwikkelingslanden daar te helpen, dicht bij hun roots. Zo krijgen kunstenaars uit onder andere Mexico, Nepal en Afrika opdracht om mooie dingen te maken die wij hier verkopen. Het geld vloeit weer terug naar projecten in die landen om hen een beter bestaan te geven.

Hoe is de Wereldwinkel in Stede Broec ontstaan?


De Wereldwinkel als concept bestaat al sinds 1969. In Grootebroek begonnen Ben en Elly Gazan in 1982 in de gang van hun woning. Als tussenstap konden ze verkopen vanuit de pastorie in Grootebroek. Er kwam behoefte aan een eigen winkelpand In die periode richtte Henry Menting de Stichting Solidariteitswinkel op. Vanuit de stichting werden obligaties uitgegeven. Daarmee werd het pand bij het Streekhof gefinancierd Eerst aan de kant van het postkantoor maar door de uitbreiding van het Streekhof is de wereldwinkel naar de Noordkant van het Streekhof verhuisd.

Wat is jouw rol bij de Wereldwinkel Stedebroec?


Net als alle andere vrijwilligers werk ik een dagdeel per week in de winkel. Dat is een voorwaarde om hier te kunnen werken. Daarnaast zit ik in het coördinatie-team dat de planning en acties coördineert. Ook ben ik lid van van het bestuur van de Stichting Solidariteitswinkel. We vinden het belangrijk dat we als winkel geen eiland zijn. Daarom werken we samen met de vereniging van wereldwinkels Nederland. Onder andere voor bijscholing van onze vrijwilligers, gericht op kennis van fairtrade producten en verkooptechnieken. De Wereldwinkels zijn cadeau-winkels met een verhaal. Dan moet je dat verhaal wel kunnen vertellen.

Kun je een verhaal met ons delen?


Een mooi voorbeeld is de Kliketyklikbox. Deze boxen worden gemaakt van oude plastic flessen. Het project ‘All women recycling’ is in 2009 gestart in Kaapstad, met als doel de enorme berg afval-flessen te lijf te gaan. Jonge, veelal alleenstaande werkloze moeders, krijgen in dit project de kans een beter bestaan op te bouwen. Naast het maken van doosjes worden de vrouwen opgeleid in bedrijfsmanagement, sociale bekwaamheid en verkoop deskundigheid. Zo heeft dit project zowel
sociale als milieu impact. De box is multifunctioneel. Je kunt het doosje gebruiken als cadeauverpakking, waxinelichthouder en bloemenvaas.

Wat vind je het leukste aan je werk bij de Wereldwinkel?


De verhalen van de landen die wij steunen, de kunstenaars, de projecten en producten én de verhalen van de klanten. Ook van onze klanten krijgen we verhalen te horen. Mooie verhalen die echt een indruk achterlaten. Dan bieden wij een luisterend oor. En de verhalen achter onze producten maken mensen bewuster van hoe zij beter met onze wereld om kunnen gaan. En dat is precies de bedoeling.

Hoe vieren jullie het 40-jarig jubileum?


Op 5 mei opende John Vrouwe, de huidige voorzitter van onze stichting, het jubileumjaar met eigen bubbeltjeswijn. We hebben een jubileum etalage ingericht met oude foto’s en een prijsvraag erin verwerkt. En zo hebben we door het jaar heen verschillende acties.
Met moederdag was er een tafel met prachtige beelden in het Streekhof. Met vaderdag staat er een party tent voor de winkel waar we prachtige sokken gaan verkopen die ontworpen zijn door dakloze kunstenaars. Het project heet ‘Let’s do goods’
Bij ieder stel sokken wat wij verkopen krijgt een dakloze ook een stel sokken. Maar ook is er aandacht voor hangmatten en hangstoelen van Wilma’s wereld. Een fair trade inkoop organisatie die projecten in Afrika steunt. Dan gaan we na de zomer verder met een vaste klanten dag of avond, met nog meer acties die nog niet helemaal bekend zijn maar daar horen we snel meer over.