Lunchroom de Basseroet “Goed luisteren naar je klanten, daarin schuilt het geheim”

Volgens de algemene norm was ze ‘laat’. Maar normen zijn er om overboord te gooien, zo besloot ook Petra. Op 46-jarige leeftijd koos zij voor het zelfstandig ondernemerschap. In januari 2021, midden in de Coronacrisis, opende zij lunchroom de Basseroet in winkelcentrum Streekhof. Onder het genot van een heerlijke én kunstzinnige koffie, vertelt zij haar verhaal.


“Goed luisteren naar je gasten. Daarin schuilt het geheim. Zie suggesties niet als commentaar, maar kijk wat je ermee kunt doen. Daaruit ontstaan de mooiste ideeën om iets unieks te bieden. Dat merk ik elke dag en dat deel ik ook met mijn team. Zo kwamen we het lastige eerste half jaar door en het heeft ons veel vaste gasten opgeleverd.”

Case of Coffee
Petra de Jong (51) heeft een achtergrond in de detailhandel. Zo werkte ze in een CD winkel, bij de Albert
Heijn en een Esso station. Toen ze onverhoopt haar baan kwijtraakte en ze bij het solliciteren het stempel ‘te oud’ opgedrukt kreeg, gooide ze het roer om. In 2016 startte ze Case of Coffee. Met haar eigen Coffee Piaggio toog ze elke ochtend naar het station van Almere om tussen 6.00 en 10.00 uur koffie, lekkers en broodjes te verkopen.

Barista
“Ik haalde al mijn barista certificaten en kocht een eigen koffie tuktuk. Dat klinkt makkelijker dan het was. De eerste keer zakte ik voor mijn examen. De barista skills beheers je niet zomaar. Maar, ik zette door en had succes. Al snel werd ik gevraagd voor trouwerijen, beurzen en bedrijfsevents. Daar sta ik nog steeds regelmatig met Case of Coffee. Superleuk om te doen.”

Crisis
Toch kriebelde er iets bij Petra. Eenmaal ondernemer, altijd ondernemer.
Toen zich begin 2020 de kans voordeed om de lunchroom van Konkeltoid over te nemen, greep ze deze met beide handen. Nog onwetend over de crisis die zich spoedig zou aandienen. Dat viel tegen. Na een verbouwing konden de deuren maar mondjesmaat open. Met veel kunst- en vliegwerk hield zij ze op een kiertje.

Flexibel
“We begonnen met de afhaal- en bezorgservice en bedachten allerlei leuke kadoboxen. Voor Pasen, moederdag, vaderdag. En we gingen ons op catering richten. Met zo veel mogelijk ingrediënten van lokale leveranciers.
Zo verzorgden we dit jaar een paasbrunch voor 200 personen en hebben we inmiddels lunchboxen geleverd voor begrafenissen, babyshowers, verjaardagsfeestjes, bedenk het maar. Waar veel andere horeca zijn gestopt toen ze weer volledig open mochten, blijven wij die bezorgservice erbij doen. We weten nu precies hoe het moet en bieden zo veel extra. En er kan veel bij ons. Ik zeg vaak: als het niet op de website staat, vraag het ons dan. Wij zijn heel flexibel en denken graag met je mee. Dat doen we ook in de lunchroom. De hoge kwaliteit van onze koffie staat voorop. In de ochtend testen we de doorlooptijd van de koffie. We kunnen exact zien wanneer het goed is. Daarnaast proberen we vaak iets nieuws; volgende week de poké bowl. Dat staat dan niet op de menukaart, maar we serveren het wel.”

Welkom

Petra benadrukt hoe belangrijk haar team is voor het succes. Zonder haar vaste meiden Gerdie en Wendy, haar dochter Britt en haar beste vriendin Joan waren ze nooit zover gekomen. “We leren veel van elkaar, ieders ideeën zijn welkom. Soms proberen we iets en dan werkt het niet, veel vaker werkt het wel. We willen dat iedereen zich hier welkom voelt, jong en oud. Zo weten we van onze vaste klanten wat hun wensen zijn. Een zoetje in plaats van suiker, cafeïnevrije koffie, altijd een bepaald broodje, wij onthouden het. Dat maakt dat mensen terugkomen.”

Ambitie

Geen seconde zou Petra nog terug willen naar de banen van vroeger. Ze werkt nu 6 dagen in de week en ook ’s avonds draaien de raderen door, maar ze wordt er blij van. Ze ambieert zelfs een tweede vestiging in de regio. “Je moet doelen hebben en zolang je het leuk vindt, kun je heel veel aan. Als ik nu terugkijk, denk ik dat ik het, ondanks alle tegenslag door Corona, toch weer zou doen. Het was geen makkelijke weg, maar wel een hele mooie. En voorlopig ben ik nog niet klaar.”

Lunchroom de Basseroet
De Middend 28
Bovenkarspel
Tel.: 0228-526 163