Horlogerie Raymond van Dijen opent in StreekhofHij heeft de tijd en die neemt hij ook. Altijd. Want een goed gesprek met een klant is minstens zo veel waard als de klok of het horloge dat hij handen krijgt. We spreken Raymond van Dijen, gediplomeerd klok- en horlogemaker. Per 1 september gevestigd aan De Middend 70a in Streekhof.


Zestien was hij toen hij het allerliefste naar de Fokkerschool wilde om te leren sleutelen aan vliegtuigen. Een jongensdroom. Maar zijn vader zat in de vliegbranche en vind het geen goed idee. Gedesillusioneerd wandelde Raymond door Hoorn, toen hij een affiche zag hangen van de horlogemakers vakschool. In kleine lettertjes stond eronder: ook voor de vliegtuigbranche. Zijn hart maakte een sprongetje: daar moest hij naartoe. Het was een lokkertje, veel vliegtuigen kwamen niet voorbij, maar al snel was hij in de ban van de dragers van tijd. Van toren uurwerken tot precisiewerken. En zo is het gekomen.


Verhalen
Met liefde vertelt hij het verhaal voor de duizendste keer. Want een goed verhaal is het en Raymond is dol op verhalen. De wereld zit er vol mee. Die horen ook bij zijn werk. Want als zelfstandig klokken- en horlogemaker komt hij overal. Van drie hoog achter bij een allochtoongezin tot de allerrijksten van Nederland.


Thuisatelier
“Zo’n 16 jaar had ik mijn werkplaats aan huis in Grootebroek. Op 18 vierkante meter ontving ik klanten en repareerde ik. Ook in opdracht van een aantal juweliers uit de regio. In de tuin wachtte de volgende klant dan geduldig op een bankje. Die werkwijze ontstond doordat mijn vrouw en ik graag een groot gezin wilden. Zij werkt in het ziekenhuis en draait veel wisseldiensten. Mijn werk was veel flexibeler in te richten dus spraken we af dat ik er thuis voor de kinderen zou zijn. Zo werd ik huisvader groeide mijn bedrijf vanuit huis.Emotionele waarde
Vaak haalde ik uurwerken op bij de klanten thuis. Of het nu om een horloge gaat van een tientje met emotionele waarde of een horloge van 50.000 euro, het voelt vaak als hun kindje. Ik ga met alle uurwerken heel zorgvuldig en discreet om en luister graag naar de verhalen die erbij horen. Vaak vertellen mensen mij hun hele levensverhaal. Dat vind ik mooi.”


Privéleven
Raymond en zijn vrouw krijgen 5 kinderen. Het is heerlijk om er voor hen te kunnen zijn en flexibel aan het werk te kunnen, maar een privéleven hebben ze maar nauwelijks.
“Ik heb veel vaste klanten en ook nieuwe klanten weten me altijd te vinden, ook op zaterdagavond en op feestdagen. Hoewel ik hen altijd met liefde hielp, was dat niet altijd even prettig. We kwamen eens van vakantie terug en toen stonden er zo’n 14 man in de tuin te wachten op hun beurt. Toen vloog het me wel even aan. We hadden geen echt privéleven meer. Nu onze jongste kinderen, een tweeling, 14 jaar zijn, is het tijd voor verandering.”

Open atelier en winkel
Het thuisatelier is verhuisd naar het Streekhof waar de ruimte een winkel en werkplaats in één is. De ruimten zijn door een lage muur gescheiden zodat de klant ook goed zicht heeft op geen leegstand, veel afwisseling in het aanbod en ik heb goede afspraken gemaakt. De locatie is top. Het is een echt weloverwogen keuze. Bij mijn zijn er geen problemen, alleen oplossingen. En voor mij en mijn gezin heel belangrijk dat aan het einde van de dag de rolluiken dicht gaan, het alarm erop en mijn privéleven kan beginnen.”Onderscheid
Als vakman bied ik meerwaarde. Mijn ervaring is groot. Ik maakte de overgang van mechanisch naar quartz mee. Dat was een cultuurschok maar is niet meer weg te denken. Ik repareer en verkoop zowel mechanieken als smartwatches in alle prijsklassen. Ik streef naar onderscheid. In mijn aanbod aan producten en in mijn werkzaamheden. Verkoopadvies en reparatiewerk, een mooie afwisseling. En tussendoor is er tijd voor verhalen. Stap gewoon eens binnen. Gezellig!”