Adrie Bakker de Groenteman stopt ermee

Wat? Ja, u hoort het goed, Adrie en Dorien Bakker houden het voor gezien. Per 2 juli van dit jaar sluiten zij hun groenten- en maaltijdenwinkel in Streekhof. Om tijd vrij te maken voor andere hobby’s.
“Het was een grote hobby.” Adrie zegt het lachend, maar een beetje pijn doet het wel. Hij nam de beslissing dan ook niet zomaar. “Al 44 jaar zit ik in het vak en al vanaf het eerste begin, 36 jaar geleden, in Streekhof. Een prachtige tijd en nu tijd voor andere hobby’s.”
Eindexamen


Adrie groeide op in Alkmaar en neemt ons mee terug naar het begin.
“Ik kon best goed leren, haalde negens en tienen op de mavo. Behalve voor Engels. Vlak voor het eindexamen was ik al aan het werk. De schooldirecteur belde hoogstpersoonlijk dat ik was gezakt en dat een her geen optie was. Die 2 voor Engels kon ik nooit ophalen. Doorleren werd lastig zonder diploma. Dan maar aan het werk in de bouw.”

Akerslootse liefde


Adrie maakt er geen punt van, er zou vanzelf iets passends op zijn pad komen. Zijn vader ventte met groente en fruit dus die wereld was hem niet vreemd. Al snel kwam hij bij Beentjes Groentebroers in Heiloo terecht waarna hij in november 1979 met zijn vader samen een groentewinkel in Akersloot overnam. Nog geen half jaar later ontmoette hij zijn Dorien in een café in Akersloot. Adrie was 18, zij 15. Dorien: “Ik zat nog op school en dacht dat ik net als mijn zussen in de gezinszorg zou gaan werken. Maar ik zag Adrie én zijn hobby wel zitten. Een jaar na onze ontmoeting werkte ik al bij hem in de winkel.”

Meer filialen


Adrie: “We hadden het meteen razend druk. Van der Valk opende in diezelfde periode en werd onze klant. Toen was het nog vooral traditionele handel, maar we begonnen snel met het snijden van rauwkost voor kant en klaar levering. De zaken gingen zo goed dat we een tweede zaak in Oudorp openden, in 1986 de derde winkel in Streekhof en kort daarna de vierde in Hoogkarspel. Dat was wat te veel van het goede. Meer winkels betekent meer personeel en je moet jezelf in vieren splitsen. We waren niet meer met ons vak bezig, maar met het aansturen van.”

Allerbeste plek


Eind jaren ‘80 hadden Adrie en Dorien het aantal winkels teruggebracht tot één, de winkel in Streekhof. Het winkelcentrum bleek de allerbeste plek, overdekt en toekomstgericht.
“Wij zijn nog de langst zittende ondernemer in Streekhof en hebben de ontwikkeling op de voet gevolgd. Toen was het centrum veel kleiner met meer leegstand. Inmiddels heeft het zich dubbel en dwars bewezen. Blij dat wij hier zijn gebleven. Een fijne stek met fijne collega winkeliers en klanten. Ik zit ook al jaren als penningmeester in het bestuur van de winkeliersvereniging en zat ook lange tijd in het bestuur van de brancheorganisatie.”

Koken in de winkel


“De winkel werd meermaals verbouwd. Eerst gingen we van een kleine toonbank voor verse groenten en fruit naar een toonbank van 10 meter. Bestaat niet, zei de leverancier, maar hij kwam er toch. In 1990 begonnen we al met koken in de winkel. Dan stond Dorien zwanger en wel om 6 uur ‘s ochtends Chili con Carne te koken. Wij waren ook een van de eersten die een hogedruksteamer gebruikten. Mensen verklaarden ons voor gek, maar het was zo gek nog niet. Het is alleen maar verder uitgebreid.”
In 1997 volgde een grote verbouwing en ging de winkel over op de semi-zelfbediening. Dit succes resulteerde in volledige zelfbediening in 2012. Toen werd ook de open keuken vergroot om nog meer verse maaltijden te kunnen bereiden. Van de soep tot het toetje.

Vaste klantenkring


“We werkten al die jaren met groot plezier in de winkel en bouwden een mooie vaste klantenkring op. In die 36 jaar groeien mensen met je mee. Dan zijn ineens die kleine kindjes groot en hebben ze zelf kinderen mee. Maar in de tussentijd zijn ook onze eigen kinderen groot geworden en hebben we vier kleinkinderen. In dit vak heb je daar weinig tijd voor.”
Dorien: “Om 5 uur gaat de wekker en met een beetje geluk zijn we om 19 uur thuis. Toen de kinderen klein waren werkte ik minder maar de laatste jaren werk ik 5 dagen en Adrie 6. Eén mooie winkel is hard werken.”

Nieuwe fase


Adrie: “We hebben nu een leuk team met Astrid, Bianca en onze zaterdaghulpen, maar lange tijd was het lastig om goed personeel te vinden. Dan sta je er toch weer zelf. Onze kinderen hebben ons wel uit de brand geholpen als we er een weekje tussenuit wilden, maar zij hebben nu hun eigen banen en gezinnen.”
Dorien: “Nu zijn wij niet zulke vakantiegangers hoor. We hebben rond ons huis een stukje land, 2 paarden en 2 veulens. Daar zijn we graag, ook met onze kleinzoontjes. Dat zijn echte banjers. Daar maken we graag meer tijd voor, een nieuwe fase waar we met veel plezier naar uitkijken.

Geen opvolger


Het ondernemersechtpaar heeft hard gezocht naar een opvolger, maar tevergeefs.
“Nog steeds hoop ik dat er iemand op staat om de winkel met inventaris over te nemen, maar wij hebben de keuze gemaakt. We gaan vooral de klanten erg missen. De mensen die hun ‘prakkie’ kwamen halen zoals ze dat zelf noemen. We kijken tevreden terug, waren voorloper in de branche en zijn goed met de tijd meegegaan. Een volgende stap zou een complete maaltijdenwinkel kunnen zijn, in een hoger segment. Goed idee voor een jonge ondernemer. Wij richten ons ondertussen op andere hobby’s.”

Afscheid


Op zaterdag 2 juli nemen Adrie en Dorien graag afscheid van hun trouwe klanten.